Als er sprake is van een geschil over ICT kunnen de betrokken partijen besluiten de hulp van een ICT-deskundige in te roepen. Deze doet in een zogenaamd deskundigenbericht verslag van zijn bevindingen. Er zijn vier soorten deskundigenberichten; van elk wordt een korte kenschets gegeven en wordt aangegeven welke rol ze kunnen spelen bij het oplossen van geschillen.
Gezamenlijk deskundigenbericht
Als partijen van mening verschillen over de kwaliteit van een geleverd systeem of over het (tussen)resultaat van een automatiseringstraject, kunnen zij gezamenlijk een deskundige in de arm nemen om onderzoek te doen en een onpartijdig oordeel te geven.
Partijdeskundigenbericht
Als het nemen van rechtsmaatregelen onontkoombaar lijkt te zijn en de andere partij niet mee wil werken aan mediation of aan het uitvoeren van een gezamenlijk opgedragen deskundigenonderzoek, kan er gekozen worden voor een partijdeskundigenbericht of voor een zogenaamd voorlopig deskundigenbericht.
Voorlopig deskundigenbericht
Een partij die onpartijdig deskundigenonderzoek wil laten doen en die wordt geconfronteerd met een wederpartij die daaraan niet wil meewerken, kan de rechter vragen een voorlopig deskundigenonderzoek te gelasten.
Deskundigenbericht in opdracht van de rechter
“De rechter kan op verzoek van een partij of ambtshalve een bericht of een verhoor van deskundigen bevelen”, zegt artikel 194 lid 1 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Dat zal het geval zijn als de rechter een beslissing moet geven waarvoor andere dan juridische vakkennis noodzakelijk is.